Interviu cu Monica Trofin- Medic Cardiolog

Interviu cu Monica Trofin- Medic Cardiolog

Este medic cardiolog la un Spital renumit din Capitala, unde trateaza zilnic bolnavi de inima si le indruma pasii catre o viata sanatoasa. In timpul liber, practica pilates reformer – pasiune care s-a dezvoltat de-a lungul timpului si in prezent coordoneaza activitatea din Studioul Pilates Zen. Stam astazi de vorba despre medicina si sport, echilibru si pilates reformer cu colega si prietena noastra, dr. Monica Trofin.

  1. Cand a fost prima data cand ai auzit de pilates reformer?

Pasiunea pentru pilates am descoperit-o in 2009 pe vremea cand eram studenta in ultimul an la Facultatea de Medicina si locuiam intr-un oras din Sudul Frantei. Acolo, oamenii au sportul in sange, de la alergat pe malul marii si alte sporturi acvatice pana la dansuri, fitness – practic viata acolo m-a motivat sa fac din sport un mod de viata. M-am indragostit de pilates de la prima sedinta, mergeam la antrenamente de 4 ori pe saptamana si mi-aduc aminte ca eram fascinata de cum se transforma corpul meu. Entuziasmul pentru pilates s-a mentinut pana in ziua de azi.

2. Ce spune un medic despre pilates ca sport? Explica-ne care este viziunea ta?

Viata cotidiana ne supune la un continuu du-te-vino, stress, mancat compulsiv si de multe ori sedentarism. Ma bucur se observ ca numarul celor care vor sa se apuce de sport este tendential in crestere – noi vedem pe unele din aceste persoane in Ambulator, ele ni se adreseaza pentru un screening cardiac si lucrul acesta este foarte benefic si il recomand. Sigur, sportul dezvolta musculatura, determina o stare de bine prin eliberarea de endorfine si accelereaza arderile. Dar mai mult decat atat, eu sustin pilatesul ca sport aerob, care antreneaza metabolismul – acesta este secretul de fapt.  Multa lume confunda un mod de viata sanatos cu un corp antrenat. De cate ori nu ati iesit la alergat fara sa va incalziti? Sau ati ridicat greutati mari dupa o pauza de 3 saptamani? Sau ati tinut diete fara un rezultat considerabil? Pilatesul este un sport echilibrat si se aliniaza la conceptul de viata sanatoasa care urmareste armonia si buna functionare a tuturor sistemelor unui organism – sistem cardiovascular, sistem respirator, sistem osteo-muscular si sistem psihic. Si noi asta intelegem, stiintific, prin sanatate.

3. Cat de des practicati pilates reformer si cat de des recomandati si altora?

Sunt de cel putin 3 ori pe saptamana la Studio – si imi rezerv cate o ora in aceste zile in care sa-mi fac antrenamentul, sa ma mentin in forma. Avand o legatura apropiata atat cu pacientii mei la spital cat si cu clientii de la studio, consider absolut esential sa fiu un model pentru modul de viata pe care il recomand. Conceptul de ‘walk-the-talk’ sau puterea exemplului au o forta incredibila si ma bucur ca oamenii din jurul meu gasesc un sens sau o inspiratie in interactiunile noastre.

4. Ce metode folosesti in practica ta pentru a combate sedentarismul?

Pilatesul reformer este un mod extraordinar de miscare – trebuie sa il incerci si eu sunt sigura ca ai sa te convingi. Este armonios, intareste musculatura profunda, pe care nici nu stiai ca o ai (rade!), creste progresiv frecventa cardiaca si urmareste constientizarea respiratiei. Este un sport care, practicat consecvent, iti schimba aspectul fizic, postura, mersul. Efectele sale sunt demonstrate, uita-te la fotomodelele celebre din strainatate – pilates reformer este secretul lor! Noi aici la Studio adaugam antrenamentelor noastre elemente de mindfulness, de self-motivation si gratitude, am creat o atmosfera de ‘acasa’ – clientele se simt confirmate, sustinute cand sunt aici. Acestea sunt detalii prin care noi ne-am definit si pe care le dezvoltam continuu. Te astept la un antrenament! (rade!)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *